Geert Peeters Photography

View Original

Welke newbornfles kopen?

Er zijn zoveel verschillende merken flessen en spenen, dat het verwarrend kan zijn om er een te kiezen. Hier is een overzicht, zodat je kan beslissen wat het beste is voor jou en je baby.


Hoeveel flessen en spenen heb ik nodig?

 Dit hangt af van hoe vaak je van plan bent flessen te gebruiken om jouw baby eten te geven. Pasgeboren baby's eten over het algemeen tussen de 10 en 12 keer in 24 uur, waarbij de voedingen iets minder frequent worden naarmate ze groeien. Hier vind je meer uitleg

Als je je baby uitsluitend flesvoeding geeft, of het nu flesvoeding of afgekolfde moedermelk is, heb je misschien vier tot zes flessen en spenen nodig om je op weg te helpen. Hierdoor kunnen ze tussen de voedingen door worden gesteriliseerd.

Als je van plan bent om af en toe of één keer per dag flessen te gebruiken, kan het zinvol zijn om slechts één fles en speen te kopen.

 

Welke maat fles heeft mijn baby nodig?

 

Flessen zijn er in twee maten, kleine met een inhoud van 150 ml en grote met een inhoud van 250 ml . De eerste paar weken eten pasgeborenen weinig en vaak omdat hun magen zo klein zijn. De kleinere flesjes zijn meer geschikt voor deze periode.

Ouders die flesvoeding geven, merken dat ze wellicht grotere flessen moeten gaan gebruiken naarmate hun baby groeit en de melkconsumptie toeneemt. Elke baby is anders, dus er is geen vaste leeftijd waarop dit zou moeten gebeuren. Het is belangrijk om de voedingssignalen en signalen van uw baby te volgen dat ze meer melk nodig hebben, zoals elke voeding afmaken en meer lijken te willen.

 

Welk type zuigfles is het beste?

 Sinds 2011 heeft de Europese Commissie het gebruik van bisfenol A (BPA) in babyflessen verboden. Dit was te wijten aan bezorgdheid dat de chemische stof uit het plastic zou kunnen uitlogen en door baby's zou worden opgenomen.

Veel ouders vragen vaak ‘welk merk babyfles is het beste ?’ Dat is moeilijk te zeggen, vermits er geen onafhankelijk onderzoek is waaruit blijkt dat er verschillen zijn in zuigvermogen of patroon van verschillende merken flessen of spenen.

Het is aan jou en je baby om te zien wat voor jou werkt. Een populair Nederlandse site heeft er een artikel over: ‘de beste flessen van 2022.

Hier is een overzicht van de belangrijkste soorten flessen die op de markt verkrijgbaar zijn:

Basisflessen

Dit zijn de standaardflessen, vaak smal en cilindrisch van vorm. Ze worden meestal geleverd met hun eigen spenen en deksels en zijn redelijk geprijsd. Ze zijn overal verkrijgbaar, maar het kan lastiger zijn om deze flessen met smalle hals te vullen.

 

Antikrampjes flesjes

 Dit zijn duurdere flessen en hun ontwerp zou de kans op kolieksymptomen verminderen. Deze flessen hebben meestal ventilatieopeningen, buizen of opvouwbare zakken voor de melk om de hoeveelheid ingeslikte lucht te verminderen. Het is moeilijk om te weten of deze echt een verschil maken, omdat het enige onderzoek van de fabrikanten komt en niet onafhankelijk is.

Vaak wordt gezegd dat je de speen vol melk moet houden om te voorkomen dat de baby lucht inslikt. Als de melkstroom echter te snel is en jouw baby niet onder controle heeft, is de kans groter dat dit indigestie of gasvorming veroorzaakt.

Het gebruik van deze flessen is geen gegarandeerde genezing; sommige ouders vinden ze nuttig, maar ze werken niet voor alle baby's. Aan de andere kant zijn ze misschien lastiger schoon te maken.

 

Flessen met wijde hals

Deze flessen zijn korter en dikker dan de basisflessen, maar je kunt er dezelfde hoeveelheid melk in doen. Ze worden meestal geleverd met siliconen in plaats van latex spenen en hebben een zelfsluitend deksel.

Enkele voordelen van het gebruik van deze flessen zijn dat ze gemakkelijk te vullen en schoon te maken zijn. Aan de andere kant kunnen ze meer ruimte innemen in een sterilisator, dus je zult waarschijnlijk niet zoveel flessen tegelijk kunnen schoonmaken.

 Welke speen moet ik gebruiken?

 

De spenen zijn gemaakt van siliconen of latex. Siliconen zijn minder flexibel maar duurzamer dan latex, dat regelmatig moet worden vervangeSommige ouders zijn voorzichtig met het gebruik van latexspenen vanwege het risico op het ontwikkelen van een latexallergie, vooral als er een familiegeschiedenis van allergie voor latex is.

Er is een enorm aanbod aan flesspenen op de markt, wat erg verwarrend kan zijn als het gaat om het kiezen van een spenen voor je baby. Ze variëren in de breedte van de basis en de lengte van de tepel. Sommige worden op de markt gebracht als meer borstachtig of als een nabootsing van de borstvoedingservaring, maar er is geen onafhankelijk bewijs om dit te ondersteunen.

 Overweeg een speen te gebruiken die meer geschikt is voor flesvoeding op tempo. Dit betekent dat het voldoende melk kan bevatten wanneer het in een horizontale positie wordt gehouden, in plaats van dat het moet worden opgetild zodat jouw baby bij de melk kan.

 Als je gemengde voeding geeft (voeding uit zowel de fles als de borst), kan het helpen om een ​​speen te kiezen die jouw baby aanmoedigt om zijn mond wijd open te doen en de hele speen in te nemen in plaats van alleen het puntje. Degenen met een medium brede basis en een korte tot medium tepellengte moedigen baby's aan om hun mond wijd te openen en hun tong rond de speen te houden. Dit artikel beschrijft het goed.

Wanneer moet ik de maat van de speen van een fles veranderen?

Stroomsnelheden van spenen verwijzen naar de grootte of het aantal gaten in de speen. Dit heeft invloed op hoe snel de melk van de speen in de mond van uw baby 'stroomt'. De categorieën zijn langzaam, medium en snel.

Langzame stroom heeft over het algemeen de voorkeur voor pasgeborenen, terwijl jullie allebei leren voeden. Als de stroomsnelheid te hoog is, wordt het voeren op tempo bemoeilijkt. In dat geval zouden baby's heel weinig controle hebben over hoe ze eten: melk zou sneller in hun mond stromen dan ze het kunnen doorslikken. Hierdoor kan jouw baby hoesten of sputteren, of moeite hebben om de melkstroom bij te houden, zodat deze naar de zijkant van hun mond druppelt. Dit kan ook betekenen dat ze zich overstuur voelen, indigestie krijgen en veel melk opbrengen.

Als ze de stroomsnelheid niet kunnen regelen, is de kans groter dat ze te veel eten.

Als ze eenmaal ouder zijn en gewend zijn aan flesvoeding, kun je overstappen op een gemiddelde stroom. Volg gewoon het voorbeeld van uw baby om te zien welke speen voor hem of haar geschikt is. Sommige baby's geven er de voorkeur aan om maandenlang op de ‘slow-flow-spenen’ te blijven. Je kan ook ‘variflow-spenen’ kopen waarbij de stroomsnelheid kan worden gevarieerd.

Zorg ervoor dat je de spenen regelmatig verwisselt en controleer ze op beschadigingen. Zodra de tanden van jouw baby doorkomen, kunnen ze de spenen beschadigen door erop te kauwen, wat een potentieel verstikkingsgevaar kan opleveren.

Bij kind en gezin is er nog meer informatie te vinden.

Waarom is het belangrijk om flessen en spenen te steriliseren?

 Het steriliseren van flessen wordt aanbevolen voor baby's jonger dan een jaar, omdat bacteriën gemakkelijk kunnen groeien in de melk die op de fles of spenen achterblijft. Baby's zijn kwetsbaarder voor deze bacteriën.  Hoewel ‘Kind en gezin’ daar gematigder over denkt

Voor het steriliseren moeten alle flessen en spenen worden gewassen, met de hand of in de vaatwasser. Als je met de hand afwast, heb je een aparte borstel nodig voor het reinigen van flessen en spenen.

Wanneer moet ik de fles van mijn baby weggooien?

Als je merkt dat de fles van je baby beschadigd, bekrast of gebarsten is, is het een goed idee om deze te vervangen.

Het wordt ook aanbevolen dat baby's stoppen met drinken uit flessen met spenen tegen de tijd dat ze een jaar oud zijn, omdat het drinken door een speen de tanden met melk bedekt en kan leiden tot tandbederf.

 Een handige brochure van ‘Kind en Gezin’ vind je hier

Bronnen: NHS, Kind en gezin, mama baas

See this form in the original post