Hoe gevaarlijk is RSV?
In de herfst en winter krijg ik af en toe telefoontjes van ouders die noodgedwongen de foto shoot moeten verplaatsten, omdat hun kindje RSV heeft.
Maar wat is RSV?
RSV staat voor respiratory syncytial virus. Het is een virus dat in eerste instantie de bovenste luchtwegen, de neus en keel dus, aantast. Het kan ook evolueren tot een infectie van de onderste luchtwegen. Zowel volwassenen als kinderen kunnen het krijgen. Bij volwassenen is het meestal te vergelijken met een gewone verkoudheid, maar bij kinderen kan het ernstige luchtwegeninfecties veroorzaken.
Wereldwijd veroorzaakt longontsteking meer sterfgevallen onder kinderen dan aids, malaria en mazelen samen. Gezonde kinderen hebben meestal natuurlijke weerstand tegen ziekteverwekkers die longontsteking veroorzaken. Ondervoede kinderen hebben een hogere kans op longontsteking.
Bij de meeste kinderen is er dus geen probleem. De meeste kinderen hebben voor hun twee al een besmetting gehad. 2 procent belandt in het ziekenhuis.
Baby's tot zes à acht weken zijn een grote risicogroep. Volgens Kind en gezin kan een RSV-infectie binnen 24 uur verergeren en een opname in het ziekenhuis noodzakelijk maken. Dan zie je de volgende symptomen bij je kindje: moeilijke of snelle ademhaling, een piepend geluid bij ademhaling, onrustig en snel geïrriteerd zijn en geen of weinig eetlust.
Dus, als je kindje minder of niet eet en drinkt, niet meer plast, veel moeite moet doen om adem te halen en niet meer levendig is, moet je naar je dokter. Kinderen die niet meer eten of drinken, riskeren uitdroging
In de meeste gevallen geneest een kind vanzelf. Het is wel belangrijk dat je de neus zo goed mogelijk probeert te spoelen om die proper en vrij te houden als je merkt dat je kind begint te niezen en hoesten. Zorg er ook voor dat je kindje voldoende drinkt.
RSV is heel besmettelijk. Het verspreidt op dezelfde manier als het coronavirus. Via druppels, bij hoesten en niezen. De ziekte wordt ook doorgegeven via de handen of besmette oppervlakten.
Op de VRT-site las ik:
"Om besmettingen tegen te houden, volg je eigenlijk dezelfde maatregelen als bij het coronavirus", zegt Boon. "Probeer contact met zieke of verkouden mensen te vermijden. Nies en hoest in je elleboog of in een papieren zakdoekje. Was en ontsmet je handen. Vermijd drukke, slecht geventileerde ruimtes als het kan."
In de studio, bij mijn baby shoots staan veiligheid en hygiene sowieso altijd centraal. Tijdens de Corona pandemie heb ik, In samenwerking met een medewerker van een preventiedienst, strenge maatregelen opgesteld welke onder meer ook aan woonzorgcentra worden voorgeschreven. Deze maatregelen werden in een draaiboek gegoten en worden bij elke shoot via een uitgebreide checklist overlopen.
HIER kan je er alles over terugvinden.
Nochtans is de situatie nu niet abnormaal. In de herfst is er altijd een stijging en ben ik dan ook heel hard op mijn hoede. Deze blog is geschreven op 5 december 2022.
Volgens experten is het een combinatie van verschillende virussen die op het zelfde moment circuleren. De afgelopen jaren zijn kinderen (door corona) minder in aanraking gekomen met wintervirussen. Daardoor is de groep gevoeligere kinderen dit jaar dus groter dan de vorige jaren.
Dus er is geen reden tot paniek, maar blijf waakzaam.
Deze blog is geschreven op 5 december 2022.