13 vragen die kersverse mama's zich stellen
Vragen, vragen, vragen
De grootste schrik en onzekerheid in mijn leven? De moment dat ik de parking van het ziekenhuis in liep, samen met mijn vrouw, op weg naar huis. De Maxi-cosi stevig in de hand.
Mijn zoon was een aantal dagen ervoor geboren. Nadat ik dat onhandige ding (de Maxi-cosi, niet mijn zoon) eindelijk in de auto had vastgegespt, sloeg de schrik mij om het hart. Hoe ga ik dat kunnen? Ik heb hier geen opleiding voor gehad en totaal geen ervaring mee. Ik had zonder te overdrijven, ongeveer 250 vragen.
Uiteindelijk lost alles zichzelf wel op, maar op dat moment lijkt het een onoverzichtelijke taak. Instinctief zijn vrouwen er sneller mee weg zijn en gaan er veel vlotter mee om. Toch stellen mama’s zichzelf nog heel wat vragen. Hier gaan we: de 13 vragen die kersverse mama’s zich stellen
1. Mijn baby schrikt zich steeds wakker in zijn slaap, klopt dit?
Dat is een normale reactie. Dat is de Moro reflex Het gaat hier om het (primaire) schrikreflex - ofwel: "Wat te doen als er gevaar is?" Wanneer een baby schrikt, openen de vingers en de armen en gaan de beentjes open. Dan gaan de armen naar de borst, alsof je baby iemand wil omhelzen. Vaak gaat de baby meteen hierna hard huilen. Tussen 2 en 4 maanden stopt dit.
2. Mijn kind wurmt zich los uit de wikkeldoek en slaapzakje, zijn er tips?
Wrappen of inbakeren is een prima methode om je baby op zijn of haar gemak te stellen en helpt ook tegen de Moro reflex (zie hierboven). Ik heb het ook al vermeld in een ander blog, die je hier kan lezen. Maar veel Houdini's slagen er toch in om los te wrikken, met als resultaat dat ze te snel wakker worden en huilen.
Zorg er zeker voor de de inbakering stevig is, maar hou altijd in het oog dat vingers en teentjes niet omgebogen worden. Sluit ook uit dat bepaalde lichaamsdelen geklemd raken. Probeer eens een andere stof of ga op zoek naar wraps met velcro. Ik gebruik zelf veel wraps, maar dan nog zijn er altijd die ontsnappen 🙂
Inbakeren mag tot 2 maanden.
3. Hoeveel luiers 'verbruikt' mijn kind per dag?
De hamvraag voor ouders. IEDEREEN onderschat dit. Soms lijkt het alsof je de hele dag niets anders doet dan luiers verversen.
Ik dacht op een bepaald moment, toen ik mijn kar in de supermarkt keek, dat ik failliet zou gaan.
In het begin gaan er op 24 uren ongeveer een 6 tot 8-tal door! Opgelet: leg ook niet een te grote voorraad aan, van de kleinste maat. Ze groeien er snel uit. Welke maat wanneer is zelf een beetje zoeken. Het is geen exacte wetenschap, en is voor ieder kind anders. De kans is dus reëel dat je in de toekomst ergens in huis plots stoot op een pallet luiers, die je niet hebt gebruikt.
In het begin is de stoelgang trouwens zwart van kleur (meconium). Dat hadden ze mij niet vertelt, dus dat was even schrikken. Daarna wordt het lichter en na een dag of 4 is het een mosterdkleur. Tip: veeg de poep best van voor naar achteren.
Om de luier vlot te vervangen, is hier een filmpje van kind en gezin
Bijkomende vraag: Heb je tips om te vermeiden dat mijn kind over mij heen plast? Ja, snel zijn. Ook tijdens mijn newborn shoots komt dit regelmatig voor. Hier zie je enkele BHS foto's van shoots van collega's.
4. Mijn kind verliest gewicht na de geboorte, is dat normaal?
Klopt. baby's verliezen tot 5% van hun gewicht, na de geboorte. Bij borstvoeding soms tot 10%. Daarna komen ze vlotjes bij, aan een tempo van 170 gram per week.
Als je twijfelt over het gewicht of je bent ongerust. Raadpleeg zeker de huisarts. Het is trouwens verplicht en aangewezen om regelmatig op doktersbezoek te gaan. Raadpleeg zeker Kind en Gezin.
5. Waneer moet ik de aangifte doen van mij kindje?
Na de geboorte moet er nog wat rompslomp in orde gebracht worden bij de gemeente. De afstamming van de moeder is vastgelegd bij de geboorte. zij bevalt immers van het kind. Bij papa's ligt dit anders. Informeer zeker op tijd bij de Burgerlijke stand van jouw gemeente. Na de bevalling ontvangen jullie een attest van de arts of vroedvrouw. Aan de hand van dit attest geeft één of beide ouders de geboorte binnen de 15 dagen na de geboorte aan bij de Burgerlijke Stand van de geboorteplaats. Uiteraard moeten jullie tegen dan de naam al gekozen hebben. Geen grapjes dus 🙂
6. Mijn baby is heel veel wakker. Is dit normaal?
Ja, dat is zo. Dat is de grootste klacht van kersverse ouders. Een pasgeborene slaapt is shifts van 2 tot 4 uren. Ongeacht het dag of nacht is!
Probeer hem/haar zeker niet wakker te houden, om je kindje langer te doen slapen. Dat werk vaak averechts en maakt dat je baby nog slechter in slaap valt.
Om je baby te kalmeren heb je een aantal trucs, die ik zelf ook toepast tijdens een newborn shoot. In deze blog van mij leest je er meer over.
Vanaf 6 maanden slapen ze meestal wat langer (8 uren). Bij mijn dochter was dat niet altijd het geval, dus nooit te vroeg victorie kraaien.
Volgens de richtlijnen van Kind en Gezin, kan je best het volgende doen:
Leg een baby altijd op zijn rug te slapen.
Rook niet in de omgeving van een baby.
Blijf in de buurt en hou toezicht.
Let erop dat het kind het niet te warm krijgt.
Kies een veilig kinderbed en veilig bedmateriaal.
Geef geen geneesmiddelen zonder advies van een arts of een apotheker.
Zorg voor rust en regelmaat.
temperatuur in de kamer niet te warm of te koud.
Tot de leeftijd van 8 weken wordt een temperatuur van 20°C aangeraden, vanaf 8 weken wordt een temperatuur van 18° aangeraden. Bij een newborn shoot is het vaak warmer, omdat de baby schaars gekleed is. Bij een (slapende) baby kan je aan het nekje voelen of hij het behaaglijk heeft, maar bij twijfel geven de voetjes zekerheid. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handjes zijn niet ongewoon. Een baby die zweet heeft het te warm. Voel hier ook in de nek.
7. Hoe weet ik dat mijn kind genoeg drinkt bij borstvoeding?
Jouw baby moet gemiddeld 6 tot 8 keer per dag drinken. In de eerste weken zelfs 8 tot 12 keer per dag.
Hij of zij zuigt op een bepaald tempo en slikt luid tijdens de voeding.
Jouw kindje heeft minstens 6 plasluiers per dag heeft en de urine is kleurloos tot lichtgeel.
Hij of zij heeft in de eerste weken regelmatig stoelgang-luiers (met kaka, dus)
Jouw baby ziet er levendig, tevreden en gelukkig uit.
Bij twijfel contacteer de huisarts en ga ook eens kijken op de website van kind en gezin.
Daar had ik als kersverse ouder zeer veel aan.
8. Wanneer valt de navelstreng stomp af?
1 tot 2 weken duurt het tot die vanzelf afvalt. Ondertussen mag jouw kindje uiteraard gewoon in bad.
Ik hoor van de koppels die bij mij langskomen, verschillende manieren om dit te verzorgen. Vooral het advies volgen dat je van het personeel van het ziekenhuis, lijkt mij een goede reflex.
9. Help, mijn baby staat vol pukkels. Is dit normaal?
Geen reden tot paniek. Dat is baby acné.
Dat komt vaak voor rond 3 weken na de geboorte. Het gaat vanzelf weg na enkele weken.
Dat is een van de redenen dat ik mijn newborn shoots graag rond 2 weken na de geboorte doe. Voor meer vragen rond een newborn shoot, heb ik een FAQ pagina.
10. Moet mijn kindje elke dag in bad?
Dit hoeft zeker niet elke dag.
Zorg er wel voor dat het water en de badkamer lekker warm is. Baby's koelen snel af. Er zijn zeer handige badthermometers te verkrijgen.
Je kan best 15 minuten wachten na het eten.
Opgelet: Laat je baby nooit alleen, niet in het badje en ook niet op het verzorgingskussen. Ook al is er weinig water in het badje, het blijft gevaarlijk zonder toezicht. Dus verwacht je een pakketje van de Zara, omdat je (terecht) jezelf ook iets wil gunnen en er wordt aan de deur gebeld. Laten bellen, ze komen wel terug.
Een beetje badolie mag, dat maakt de huid lekker zacht. Het badje hoeft maar een paar minuutjes te duren. Droog jouw baby daarna goed af en vergeet zeker niet tussen de huidplooien te deppen. De handdoeken hoeven niet met hypo allergeen wasmiddel gewassen te zijn, maar ik vind het toch beter. Ik was alle spullen voor de newborn shoots in mijn studio met hypo allergene producten en tot hiertoe heb ik nog geen allergische reacties gezien.
11. De eerste echte glimlach van je baby, waneer is dat?
Zoals bij alle goede dingen is geduld een deugt. De echte eerste glimlach komt rond 3 maanden.
Daarvoor zijn het eerder reflexen, maar het zijn toch altijd leuke momenten. Zeker als je ze op foto kan vastleggen!
12. Waneer kan mijn baby scherp zien?
Na een week ziet een baby dingen op ongeveer 20 cm afstand het best.
Dingen die dichter of verder weg zijn, zal hij of zij waziger zien.
De baby kan jou best zien als je je gezicht zich op ongeveer 20 cm van zijn/haar gezichtje bevindt. Eigenlijk kijken ouders automatisch naar een baby op een afstand van 20 cm, bijvoorbeeld tijdens het eten of tijdens de praatmomenten. Op 3 à 3,5 maanden ziet een baby voorwerpen op alle mogelijke afstanden, maar details merkt hij of zij nog niet op.
Vanaf 3 à 4 maanden kan jouw baby een naar jou blijven kijken als je door de kamer loopt. Zijn ogen volgen je!
13. Zal ik ooit terug normaal slapen?
De meest gestelde vraag bij kersverse ouders. Het antwoord: ja. Maar het gaat nog een tijdje duren.
Probeer zoveel mogelijk te genieten en tijd te spenderen, met je baby. Het is een fantastische periode en je moet elk moment koesteren.
Mocht je nog nood hebben aan een trucje om een luier te verversen, kijk dan zeker hier naar.
Voor meer informatie is een bezoekje aan de website van Kind en Gezin zeker de moeite.
Op zoek naar een handige checklist voor NA de geboorte?
Vul je gegevens in en ik stuur deze door. Graag gedaan!